• Centar za fizičku kulturu "Drago Jovović" Vrbas
  • (+381) 21 706-233

39. Festival folklornih tradicija Vojvodine i Panonski vašar

  • Datum: 22/09/2017

Centar za fizičku kulturu "Drago Jovović" će od petka do nedelje po deveti put biti domaćin 39. Festivala folklornih tradicija Vojvodine.

Festival će pratiti i Panonski vašar, sajam starih zanata, narodnih proizvoda, nošnji, instrumenata, proizvoda za domaćinstvo, tradicionalnih jela i drugog.

Osnovna karakteristika ovog Festivala jeste njegova etnomuzikološka heterogenost kakvu ne poznaje ni jedan kulturni prostor u Evropi.

Svih 26 nacionalnih zajednica Vojvodine sa svojim autentičnim kulturnim vrednostima i tradicijom, uz starosedelački i veoma raznovrstan kolonistički i novodoseljenički srpski etos, kroz ovaj festival oslikavaju današnju realnu kulturnu mapu Vojvodine, 

u svom svom bogatsvu narodnog duha i umeća. U okviru Festivala folklornih tradicija Vojvodine ove godine se predstavlja nacionalna tradicija, kultura i običaji Crnogoraca, sa zadatkom da se očuvaju i afirmišu etnološke, etnomuzikološke, scenske i likovne tradicije ovog naroda".

Program počinje u danas, 22. septembra u 17.00 časova, nastupima 23 dečija folklorna ansambla. U 18.00 časova otvara se i Panonska vašar.

Nacionalni savet Crnogoraca i nekoliko crnogorskih udruženja pripremili su bogat kulturni program za prvi dan Festivala. 

Posetioce očekuje prezentacija starih zanata, izložbe ikona i gusala, sa radionicom na kojoj će se prikazati način izrade narodnog instrumenta, zatim prezentacija narodnih nošnji iz svih krajeva Crne Gore, 

prezentacija rodoslova na štandovima crnogorskih udruženja Golijana, Župljana, Pivljana, Durmitoraca, Banjana i Vučedolaca, Pipera, Vasojevića. 

Takođe, biće promovisana i etnološka i etnomuzikološka literatura o pojedinim bratstvima i plemenima, zatim postavljena je i izložba slika slikara Ratka Šoća, a sve će pratiti prezentacija nacionalne kuhinje i tradicionalnih jela. 

Na platou ispred Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović" nastupaće zdravičar Boško Miljanić, deca iz KUD "Princeza Ksenija", guslari KUD-ova "Vuk Madušić" i "Njegoš", 

glumac Amaterskog pozorišta iz Sivca Mišo Stijepović, recitator Nataša Karadžić i KUD gostujući "Danilovgrad" iz Danilovgrada. 

Upravo će ovaj KUD imati celovečernji koncert, u 20.00 časova, nakon svečanog otvaranja Festivala folklornih tradicija Vojvodine.

Tokom druga dva dana festivala, u subotu i nedelju od 17.00 časova, u revijalnom i takmičarskom delu, predstaviće se 76 foklornih grupa sa više od 1.000 igrača, pevača i svirača. 

Najbolji među njima izboriće učešće na Republičkoj smotri foklora.

Manifestaciju organizuje Kulturni centar Vrbas, zajedno sa Zavodom za kulturu Vojvodine i pod pokroviteljstvom opštine Vrbas i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. 

Suorganizatori su Nacionalni savet Crnogoraca i nekoliko crnogorskih udruženja.

Prijavi se na Mailing listu CFK Vrbas

Kontakt

  • Centar za fizičku kulturu "Drago Jovović" | Panonska 2, Vrbas 21460
  • (+381) 21 706-233 | (+381) 21 706-693

Online rezervacije

Pošaljite Vaš zahtev za rezervaciju sobe u smeštaju CFK Vrbas.