39. Festival folklornih tradicija Vojvodine i Panonski vašar

Centar za fizičku kulturu "Drago Jovović" će od petka do nedelje po deveti put biti domaćin 39. Festivala folklornih tradicija Vojvodine. 

Festival će pratiti i Panonski vašar, sajam starih zanata, narodnih proizvoda, nošnji, instrumenata, proizvoda za domaćinstvo, tradicionalnih jela i drugog.

Osnovna karakteristika ovog Festivala jeste njegova etnomuzikološka heterogenost kakvu ne poznaje ni jedan kulturni prostor u Evropi. 

Svih 26 nacionalnih zajednica Vojvodine sa svojim autentičnim kulturnim vrednostima i tradicijom, uz starosedelački i veoma raznovrstan kolonistički i novodoseljenički srpski etos, kroz ovaj festival oslikavaju današnju realnu kulturnu mapu Vojvodine, 

u svom svom bogatsvu narodnog duha i umeća. U okviru Festivala folklornih tradicija Vojvodine ove godine se predstavlja nacionalna tradicija, kultura i običaji Crnogoraca, sa zadatkom da se očuvaju i afirmišu etnološke, etnomuzikološke, scenske i likovne tradicije ovog naroda".

Program počinje u danas, 22. septembra u 17.00 časova, nastupima 23 dečija folklorna ansambla. U 18.00 časova otvara se i Panonska vašar.

Nacionalni savet Crnogoraca i nekoliko crnogorskih udruženja pripremili su bogat kulturni program za prvi dan Festivala. 

Posetioce očekuje prezentacija starih zanata, izložbe ikona i gusala, sa radionicom na kojoj će se prikazati način izrade narodnog instrumenta, zatim prezentacija narodnih nošnji iz svih krajeva Crne Gore, 

prezentacija rodoslova na štandovima crnogorskih udruženja Golijana, Župljana, Pivljana, Durmitoraca, Banjana i Vučedolaca, Pipera, Vasojevića. 

Takođe, biće promovisana i etnološka i etnomuzikološka literatura o pojedinim bratstvima i plemenima, zatim postavljena je i izložba slika slikara Ratka Šoća, a sve će pratiti prezentacija nacionalne kuhinje i tradicionalnih jela. 

Na platou ispred Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović" nastupaće zdravičar Boško Miljanić, deca iz KUD "Princeza Ksenija", guslari KUD-ova "Vuk Madušić" i "Njegoš", 

glumac Amaterskog pozorišta iz Sivca Mišo Stijepović, recitator Nataša Karadžić i KUD gostujući "Danilovgrad" iz Danilovgrada. 

Upravo će ovaj KUD imati celovečernji koncert, u 20.00 časova, nakon svečanog otvaranja Festivala folklornih tradicija Vojvodine.

Tokom druga dva dana festivala, u subotu i nedelju od 17.00 časova, u revijalnom i takmičarskom delu, predstaviće se 76 foklornih grupa sa više od 1.000 igrača, pevača i svirača. 

Najbolji među njima izboriće učešće na Republičkoj smotri foklora.

Manifestaciju organizuje Kulturni centar Vrbas, zajedno sa Zavodom za kulturu Vojvodine i pod pokroviteljstvom opštine Vrbas i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. 

Suorganizatori su Nacionalni savet Crnogoraca i nekoliko crnogorskih udruženja.

Foto galerija CFK

CFK Vrbas Foto galerija

Pozdravna poruka

Želimo da Vam ljubazno zahvalimo što ste posetili cfkvrbas.com. Koncipirajući ovaj sajt želeli smo da Vam damo što više podataka, koji bi Vam mogli biti od koristi.  
Detaljnije...